Дървеният метър - история, предимства, приложение

Дървеният метър - история, предимства, приложение

Кога и къде започва производството на дървените метри

Сгъваемият дървен метър е изобретен през 1865 г. от братята Улрих. Те са създали малка революция за всички техни съвременници, които е трябвало да измерват често, но трудоемко. През 1886 г. създават дървените метри с пружинни стави, които се заключват на определена позиция. Това изобретение продължава да бъде полезно и до днес в ежедневната работа на съвременните майстори. През 1889 г. фамилия Улрих създава компанията Stabila и се впуска в производството на измервателни инструменти, които в наши дни са известни със своите качество, точност и надежност. Когато днес взимате дървения метър Stabila от джоба си, Вие измервате с инструмент, който е с дълбока история и параметри, които едва ли ще оцените на пръв поглед. Всички Дървените метри на Stabila отговарят на MID директивата (Measuring Instruments Directive), приложима навсякъде в Европа.

В производството на дървения метър има няколко основни елемента

Първият е висококачествен изходен продукт. За производството на своите дървени метри Stabila използва само висококачествена букова дървесина. Суровият материал минава през 3 степени на контрол на качеството докато се стигне до направата на крайния продукт.

Друг важен фактор в изработката на качествен дървен метър е използването на висококачествени лакове за базово покритие върху дървесината - важни за получаване на оптимални резултати при печат. Те също защитават дървото и осигурява здрава основа за следващите слоеве лак. Stabila използва само екологично съобразени бои и лакове. Основният цвят на дървените метри Stabila е бял, но може да се ползва и жълт като алтерантива.

Допълнителни слоеве защитни лакови покрития. Покритието трябва да издържа на всякакви условия при работа. Необходима е силна защита срещу влага, слънчева светлина и механична абразия. Stabila използва лак, произведен по собствена формула, който предлага изключителна устойчивост на атмосферни влияния и абразия.

Важни показатели, които Ви гарантират, че ще изберете качествен метър

Можете да разпознаете качествения метър по маркировката върху него. Обърнете внимание на следните показатели: номиналната дължина, класът на точност (посочен с римски цифри), сертификат за експлоатационни качества (EC Type Examination Certificate), CE маркировка (декларира, че продуктът отговаря на европейските изисквания за безопасност, опазване на здравето и на околната среда) и метрологичната маркировка. Измервателната скала също е доста важен елемент и като такава тя трябва да се отличава с ясен отпечатък и ясно разграничение между десетици и единици. Двойна милиметрова скала (на горния и долния ръб) увеличава прави дървеният метър още по-практичен и лесен за употреба.

И още за дървените метри на Stabila

Не на последно място са ставите на дървения метър. STABILA използва предимно стави изработени от пружинна стомана с висока якост, което осигурява точно заключване и дълготрайно пружинно действие. Висококачественият обков на дървените елементи осигурява здраво захващане и гарантира точност на измервателния уред. Специалната конструкция прави ставните свръзки гладки и издръжливи. Някои модели дървени метри Stabila използват полиамидни стави подсилени с фибростъкло, което дава допълнителна издръжливост и ги прави подходящи за използване във по-влажна среда. Качествените стави изключително важни за дългогодишното използване на дървения метър.

Повече информация може да намерите тук: www.denicom.bg и www.stabila.com