Полезни съвети от Mr.Bricolage при избор на лепило за дърво

Полезни съвети от Mr.Bricolage при избор на лепило за дърво

С толкова много разнообразни лепила за дърво в търговската мрежа, изборът на най-доброто лепило за вашия проект може да бъде доста труден. Основните критерии при избор на подходящо лепило трябва да се вземат предвид спецификите на предстоящата работа и да се обърне специално внимание на свойствата и характеристиките на състава.

Кой тип лепило за дърво да изберете?

Решаващите фактори при избора на лепило са видовете материали, които трябва да бъдат залепени, условията, при които ще се извършва работата и използваните готови конструкции. За да се получи силна и трайна връзка, е важно да се избере качествен и подходящ лепилен състав. Дърволесното лепило трябва не само да закрепя здраво дървото, но и различни строителни материали, които имат дървена основа. Често е необходимо да се залепят метални части, керамика, пластмаса и т.н. към дърво.

Лепилата за дърво са част от продуктовата ни гама, като в магазини Бриколаж ще откриеш разнообразни по вид:

 • Водоустойчиво;
 • За паркет;
 • С-400;
 • С-200;
 • Бързосъхнещи;
 • Полиуретанови и др.

 

Характеристики на лепилото за дърво

При избор на правилното лепило, трябва да обърнете внимание на неговия състав. Той трябва да е устойчив на температурни условия, водоустойчив и издръжлив на пряка светлина.

 Най-разпространените в търговската мрежа са:

 • "BF";
 • PVA за дърво;
 • Индустриално лепило за работа с дървена повърхност.

 

Лепилото "BF"  е много популярно сред майсторите на дърво, поради краткото време за сушене. Съставът предпазва от корозия и гниене. Устойчив е на масло, бензин, вода.

PVA е идеално вещество за свързване на дървени части. Той е екологично чист, не е вреден за човешкото здраве, не е токсичен. PVA лепилото се използва активно при производството на мебели. Единственият му недостатък е ниската устойчивост на влага.

Индустриалните лепила са водоустойчиви, способни да държат различни видове дървесина.

Общите методи за използване на лепило за дърво са:

 

 1.  Преди да стартирате работа с лепилото подгответе повърхностите, които трябва да са чисти, сухи, обезпрашени и с правилните размери. Тъй като залепяваните повърхности трябва да се притиснат равномерно, лепилото за дърво е идеално за плоски ламинати. Подходящо е и за домашни проекти.
 2. Нанесете лепилото върху една от залепваните повърхности или върху двете, ако ще залепвате твърда дървесина. Не нанасяйте твърде много лепило.  Тънък слой е достатъчен. Използвайте шпатула, за да разнесете равномерно лепилото по повърхностите.
 3. Избягвайте продължителен контакт на лепилото с въздуха. Лепилото трябва да е мокро при залепване.
 4. Натиснете силно двете повърхности. 
 5. Изчакайте около 20 минути, докато повърхностите се залепят. Насладете се на добре свършената работа!