Поддръжка на веригата при велосипеда с wd40

Поддръжка на веригата при велосипеда с wd40

Видеo с приложения на #WD-40

Не познаваме човек, който да не обича велосипедните спортове. В тази връзка, искаме да напомним, че грижата за велосипеда е важна и ако искаме той да ни вози безаварийно, е необходимо да се грижим за него. Както всяка една добре работеща машина, велосипеда, в комплект със своите (резервни) части, имат нужда от своето обгрижване.  

В случай, че неглижирате било то велосипеда или важна част от него, е добре да се подготвите за неприятни изненади в най-скоро време. Всичко може да се случи, от най-безобидния до най-нежелания инцидент. Не забравяйте, че тези “изненади” могат да струват скъпо, а в някои случаи, може да се стигне до закупуване на нов велосипед.

Детайлите по веригата са едни от най-скъпите и затова са от съществена важност. Добре е да знаете, че ако велосипеда може да движи без някои части (огледало, звънец, багажник, липсващ детайл по рамката), то без детайлите по веригата, това няма как да се случи. Така наречената прецакана верига, ще остави велосипедна на място до подменянето с нова.

За да избегнете подобни инциденти е препоръчително редовната грижа.Тази грижа не изисква кой знае колко. Необходимо е почистване от мръсотията, след което смазване. Важно да осъзнаем необходимостта от редовната поддръжка, тъй като пренебрегването ѝ ще доведе до няколко необратими последствия. Вижте кои са те:

Може да увреди детайлите по веригата

Веригата на велосипеда е изработена от няколко малки части. Когато мръсотията започне натрупването по тях, това несъмнено ще доведе до блокиране им. Натрупаната мръсотия ще затрудни техните движения и последствията ще бъдат: задръстени, блокирани и накрая счупени детайли. При едно леко изпробване на веригата, тя ще се скъса или ще блокира.

Вероятност от блокиране на зъбците

Натрупаната мръсотия може лесно да блокира и зъбците на веригата или както други ги наричат зъбни колела. Блокирането на тези назъбени части ще доведе до ограничаване на движението на веригата и съответното скапване.

Евентуално чупене на зъбците

Натрупването на мръсотия и неправилното ѝ отстраняване, може, при по-силен натиск на педалите, не само да блокира зъбните колела, но и да ги счупи.

На места може да се задръсти

Както вече споменахме, натрупването на боклуци, води до задръстване, блокаж и накрая закупуване на нова верига заедно с принадлежащите ѝ части.

Може да остави петна по дрехите

Колкото и странно да звучи, натрупаната мръсоти по веригата, несъмнено ще остави петна по панталона, анцуга или чорапите. В случай, че натрупаната мръсотия в комбинация със смазката, попаднат върху чорапите или панталона, то тези петна могат да останат там завинаги.  

Как да отстраним насъбралата се мръсотия с WD-40

За повечето, отстраняването на мръсотия по веригата, може да звучи неприятно, но всъщност е лесна и не чак толкова сложна задача. Всичко от което се нуждаете е многофункционалния продукт WD-40. Той е известен с различните си функции, но в нашия случай, е препоръчително да се ползва като почиствател, а след това и за смзване на веригата.