Как да почистим камина?

Как да почистим камина?

Редовното почистване на камината е препоръчително, тъй като това подобрява процеса на горене и експлоатационния ѝ живот. Почистването и добрата поддръжка на “сърцето на дома” не отнема много време. Разгледайте нашето кратко ръководство, за да разберете, как в четири лесни стъпки, весело играещите пламъци на огъня и удоволствието от приятната му топлина ще бъдат с вас през цялата зима.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ :

Вода и сапун

Прахосмукачка за пепел

Четка

Почистващ препарат за прозорци

WD‑40 ® Multi Use Product – Мултифункционален спрей

СТЪПКА 1

ОТСТАНЯВАНЕ НА ПРАХ И ДРУГИ ОТЛАГАНИЯ

Този, който се заеме с почистването на камината, трябва да изчака, докато тя изстине. Не подценявайте опасността от изгаряния при опити за почистване на наскоро използвана камина. След като тя достигне стайна температура, първото нещо, което трябва да направите, е да отстраните пепелта. Остатъците от гориво може да изхвърлите заедно с битовите такива. Ако не разполагате с подвижен контейнер (за пепелта), може да разчитате на обикновена метла и лопата. Изпразнете пълния вече контейнер, преди да се напълни до ръба.

При почистване на камината, трябва да помислите и за отстраняването на всички отлагания от сажди. В зависимост от степента на замърсяване, използвайте чиста или сапунена вода, както и специалните почистващи препарати за камини. За почистване на боядисани повърхности е достатъчна кърпа, напоена с чиста вода. Ако обаче, последното почистване е било отдавна, е необходимо да използвате по-агресивни средства. За да се справите по-лесно с упоритите замърсявания, заложете на специалните пасти и гелове, предназначени за почистване на труднодостъпни ъгли и повърхности.

СТЪПКА 2

ПОЧИСТВАНЕ НА ВЪТРЕШНАТА ЧАСТ

Време е да се погрижите за вътрешността на камината. Използвайте прахосмукачка за пепел, за отстраняване на остатъци, които ръчната четка не е успяла да премахне от горивната камера. При почистване на вътрешността, уверете се че огнеупорни тухли са в добро състояние. Ако жълтите плочи в горивната камера имат по-големи пукнатини, погрижете се те да бъдат сменени. Новите огнеупорни тухли сравнително лесно могат да бъдат нарязани до необходимия размер и да се поставят отново на място. Димоотвеждащата клапа може да бъде отстранена, за да получите достъп до горната част на комина. Не е задължително да премахвате горната огнеупорна тухла всеки път, когато почиствате. Въпреки това, е препоръчително да го правите, ако желаете висчко да бъде изрядно.

Безспорно, саждите са упорит противник и затова мръсните стъкла на камината се оказват сериозен проблем при добрата поддръжка. Използвайте препарат за почистване на стъкла, за да отстраните с лекота упоритите остатъци. След нанасянето му, забършете стъклото още веднъж с кърпа, напоена с чиста вода.

СТЪПКА 3

ВЪНШНО ПОЧИСТВАНЕ

За комин, покрит със специален топлоустойчив лак, трябва да се грижите според вида на материала. В този случай не ви съветваме да използвате агресивни почистващи препарати. За почистването на капака е достатъчно да използвате влажна кърпа. При печките от сапунен камък, за борба с упоритите замърсявания може да заложите на обикновена гъба, като използвате по-грубата ѝ част. Замърсяванията върху естествен камък може да остраните с шкурка, стига да го направите внимателно. Отстраняването на прахови частици направете с прахосмукачка, като не забравяте да използвате подходяща приставка. За да се погрижите добре за външната страна на камината, не забравяйте, че почистването ѝ се препоръчва само когато тя е изстинала.

СТЪПКА 4

СМАЗВАНЕ НА ПЛЪЗГАЩИТЕ МЕХАНИЗМИ И ПАНТИ

Неизменна част от качествената поддръжка на камината е смазването на плъзгащите ѝ механизми, както и пантите на вратите. С помощта на подходяща смазка, частите на камината, ще запазят добрата си подвижност и ще функционират безупречно за дълъг период от време. Съветваме ви да се доверите на топлоустойчиви смазочни продукти, които са идеални за тази цел. Освен това, с помощта на WD‑40 ® Multi Use Product ще успеете да проникнете в заяли части и механизми, като по този начин ще ги предпазите от проникване на влага в тях. Вградената “УМНА СЛАМКА” при флакона от 450ml на WD‑40 ® Multi Use Product ще позволи прецизното нанасяне и смазване на плъзгащите механизми.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Готово! Уверихте се, че поддръжката на камината не е никак сложна. Само в четири лесни стъпки разбрахте как да удължите живота и да подсигурите правилното ѝ функциониране. Редовната грижа, качественото ѝ почистване, както и осигуряването на оптимален приток на кислород са гаранция за безпроблемната ѝ работа през зимния сезон. Време е да се насладите на топлината и уюта заедно с любимите си хора.